Tudta, hogy egy ember átlagosan percenként 10-18 alkalommal, azaz naponta megközelítőleg 23.000-szer vesz levegőt? Ilyenkor nagy mennyiségű levegő jut a tüdőbe, onnan pedig a vérkeringésbe. Egészségünk megőrzése szempontjából pedig lényeges, hogy milyen a levegő minősége, amit belélegzünk.

A levegő ugyanis tele van kisebb és nagyobb méretű részecskékkel: por, penész, mikroorganizmusok, baktériumok, és pollenrészecskék találhatóak meg a lakás levegőjében. Ezek nagy része allergén anyag, azaz arra érzékeny szervezetből allergiás reakciót, köhögést, viszketést, bőrelváltozásokat, könnyezést, orrdugulást válthatnak ki. Kisebb-nagyobb mértékben a kinti környezetben is előfordulhatnak ezek a részecskék, ugyanakkor a lakás zárt légtérében még veszélyesebbek lehetnek, fokozott allergiás reakciót válthatnak ki. Ezért is tanácsos olyan készüléket alkalmazni, amely kiszűri a levegőből az allergén anyagokat, különösen akkor, ha arra érzékenységünk van. De egy jó légtisztító készülék mindenki életét megkönnyítheti, hiszen nem csak az allergénektől szabadulhatunk meg segítségükkel, hanem segíthet semlegesíteni a kellemetlen szagoktól és a dohányfüsttől. Azok számára is hasznos lehet, akik állatokkal élnek együtt, hiszen a légtisztító kiszűrheti az állatszőrt és egyéb részecskéket is a levegőből, miközben friss, tiszta levegővel látja el lakását.

Légtisztító vásárlásnál számos szempontot érdemes figyelembe venni az ár mellett:

 1. a készülék működésének mechanizmusát, a szűrő típusát
  1. A legtöbb, ma forgalomban lévő készülék több szűrőből álló szűrőrendszert használ, ezzel növelve a készülék hatékonyságát. Minél több lépcsős a szűrőrendszer, annál nagyobb hatásfokkal tisztítja meg a levegőt a berendezés.
  2. A leggyakoribb szűrőtípusok:
   1. előszűrő a legnagyobb részecskék felfogására
   2. aktívszén szűrő, mely megköti a szennyezőanyagokat és semlegesíti a kellemetlen szagokat
   3. HEPA szűrő – nagy hatékonyság jellemzi, és a rajta keresztül átáramoltatott levegőből képes rendkívül kis méretű részecskék kiszűrésére is. Az optimális működés érdekében rendszeresen cserélni kell.
   4. elektrosztatikus szűrő – ventilátor segítségével mozgatott levegő helyett az elektrosztatikus vonzás erejével vonzza magához a szennyező anyagokat.
 2. a helyiség méreteihez igazodó teljesítményt
  1. Légtisztító vásárláskor mindenképp figyelembe kell venni a helyiség méretét. A légtisztító teljesítménye megmutatja, hogy egy óra alatt hány m3 levegőt képest megszűrni.
 3. a légtisztító fogyasztását, energiahatékonyságát 
  1. A modern légtisztítók már nem fogyasztanak sokat, de környezettudatos fogyasztóként jó, ha tekintettel vagyunk a légtisztító készülékünk átlagos energiafelvételére is. Nem érdemes azonban a legalacsonyabb fogyasztású készüléket megvásárolni, hiszen általánosságban elmondható, hogy a teljesítménnyel nő a hatékonyság, a nagyobb teljesítményű berendezések fogyasztása viszont magasabb lesz.
 4. a készülék működésekor kibocsátott zaj mértékét
  1. Vannak egészen halk működésű készülékek, azonban a ventilátort használó légtisztítók zaja jelentősebb lehet. A legtöbb készüléknél a működés intenzitása tetszőlegesen állítható, így például éjszakára választhatunk egy alacsonyabb fokozatú, csendesebb működést vagy a speciálisan erre a célra kifejlesztett éjszakai üzemmód funkciót
 5. formatervezést, designt
  1. Az előbbi szempontok mérlegelése után a készülék méreteit, illetve a designt is érdemes figyelembe venni, hiszen a légtisztító készülék lakásunk állandó része lesz, hálószobánk vagy nappalink fő helyén fog helyet foglalni.
 6. Extra funkciók
  1. Ionizáció: néhány készülék ezzel a kiegészítő funkcióval növeli a légtisztítás hatékonyságát. A levegőt negatív ionokkal dúsítja, melyek semlegesítik a szagokat, szennyező részecskéket.Automatikus üzemmód: egyes készülékek szenzorok segítségével folyamatosan figyelik a levegő minőségét, és a működés intenzitását az aktuális szennyezettségi szinthez igazítják.Antibakteriális bevonat: A drágább készülékek esetében már találkozhatunk antibakteriális védőborítással ellátott szűrőkkel, melyek a baktériumok elszaporodását gátolják a légtisztító berendezésben.Éjszakai üzemmód: sötétben csendesebb és tompított fényű működésVizuális levegőminőség kijelzés

   Időzítő funkció: lehetőség van a működési idő hosszának beállítására

   Távirányító: nagyon hasznos kényelmi funkció lehet, ha a készülék rendelkezik távirányítóval.

   Aromaterápia: ha a készülék rendelkezik illóolajtartállyal, akkor egyszerre varázsolhatjuk lakásunk levegőjét tisztává és illatossá.

A légtisztító optimális használatával és hatékonyságának növelésével kapcsolatos tippjeinket itt olvassa el cikkünkben!

Tanácsaink segítségével könnyedén kiválaszthatja a kívánt árfekvésű és az Önnek megfelelő termékjellemzőkkel rendelkező légtisztítót kínálatunkból, legyen az akár egy Európa-szerte ismert Winix légtisztító berendezés vagy a kiváló ár-érték arányú Vivamax készülék, esetleg egy olasz gyártású EMED plazma légtisztító.